Coaching

Business Coach

Haal alles uit je onderneming met business coaching. Groei en ga voor het uiterste.
Business coach Tom helpt je graag op weg.

Wat doet een business coach?

Een business coach zoomt in op de mogelijkheden die gecreëerd kunnen worden betreffende de zakelijke en financiële groei van een onderneming. De coach gaat vervolgens aan de slag met de ondernemer met als bedoeling de ‘BE’ component, namelijk wie de ondernemer dient te zijn, te achterhalen.

Een ondernemer weet wat hij of zij moet doen om een bepaald resultaat te behalen. Wat ze vaak niet weten, is wie ze moeten zijn in dat proces.

Eerst en vooral zet de business coach in op consistente groei waarbij parameters zoals kosten etc. duidelijk in beeld worden gebracht.

Wat doet een business coach niet?

Een business coach is geen life- of burn-out coach. De business coach houdt zich voornamelijk bezig met de uitbreiding, financiële groei en financiële gezondheid van het bedrijf.

De coach houdt wel degelijk rekening met het menselijke kapitaal van het bedrijf. Maar, hij zal zich eerder laten ondersteunen door consultants of andere vakgebieden in coaching om het menselijke aspect van de onderneming in kaart te brengen.

Wat is het nut van een business coach?

Het nut van een business coach is dat de onderneming voorruit gaat. De coach legt de blinde vlekken van de onderneming en de ondernemer bloot. Hierop kunnen dan acties ondernomen worden.

Doordat de ondernemer en het managementteam voornamelijk in het bedrijf werken, hebben ze baat bij het ervaren oog van iemand die van buitenaf het businessmodel onder de loep neemt.

De coach stelt vervolgens een actieplan op dat gericht is op de verdere ontwikkeling van het bedrijf. De focus in dit actieplan ligt op groei.

Op welke punten werkt een business coach?

Een business coach werkt op de BE, DO en HAVE componenten van de onderneming en de ondernemer.

Met BE bedoelen we: Wie moet de ondernemer zijn om acties te ondernemen die bijdragen tot de groei van het bedrijf?

De DO component is de actie die moeten ondernomen worden.

De HAVE component slaat dan weer op het helder stellen en krijgen van de te behalen doelen. Hoe helderder het doel, hoe helderder het pad er naartoe.

Business coaching - Maistro

Wanneer stap je naar een business coach?

Je stapt naar een business coach indien je bereid bent om het werk te doen. Wat bedoelen we hier concreet mee:

 • Je kan jezelf leiden en dus vooruit bewegen
 • Je geraakt er zelf ook, maar wil de boel versnellen
 • Je bent bereid om brutaal eerlijk naar jezelf te kijken
 • Je bent bereid om brutaal eerlijk naar je business model te kijken

Je maakt het commitment om samen met de coach 100% all-in te gaan om de wereld rondom jou te veroorzaken. Je kiest ervoor om niet het slachtoffer te worden van omstandigheden.

Welke soorten business coaching bestaan er?

High performance coaching

Performance coaching brengt je in contact met je blinde vlekken. Met andere woorden: de dingen die je tot nu toe niet zag.

Mensen spreken en leven in en met patronen. Hoe sneller je de patronen detecteert die jou tegenhouden in je leven, hoe sneller je naar je vooropgestelde doel toe beweegt.

Stel jezelf volgende vragen:

 • Waar in mijn leven schuif ik dingen voor me uit?
 • Waar ben ik terughoudend?
 • Waar lieg ik tegen mezelf?

De antwoorden op deze vragen bevestigen dat het nooit ‘nu’ voor je is. “Als ik dit onder controle krijg”, “als ik dit boek heb gelezen” … Merk op dat je je verstopt achter uitvluchten.

Leiderschapscoaching

Als ondernemer wil je volgende punten helder krijgen:

 • Jouw leiderschapsstijlen
 • De doelstellingen
 • De werkpunten
 • De ambities van het bedrijf

Je leert de do’s en dont’s van de leider, de communicatiestijlen tijdens delegeren en feedbackgesprekken, beïnvloeden en overbrengen van een heldere boodschap.

Je brengt medewerkers in contact met verantwoordelijkheid en commitment en kan je visie op hen overbrengen zodat ze geleefd wordt en niet enkel gekend.

Business coach Tom - Maistro

Team coaching

Je wil dat een team een leven lang blijft leren. Een team is een levend organisme dat groeit en krimpt met de organisatie. Je wil een team bewegen van een groep individuen tot een high performance team, waar gemeenschappelijke doelen de individuele doelen overstijgen.

Om dit te bereiken, moet je als teamlead je mensen in contact te brengen en leren omgaan met

 • De verschillende communicatiestijlen in een team
 • De verschillende motivatoren en drijfveren in een team
 • De verschillende stijlen en persoonlijkheden in een team

Sales coaching

Sales is de zuurstof en de groei van een bedrijf. Sales beweegt de organisatie vooruit. Geen rocket science, we weten het allemaal. Wat maakt dat sales dan toch als ‘moeilijk’ en ‘ambetant’ verschijnt?

Alles begint met het woordenboek dat je aan sales koppelt. Een goede salescoach zoomt in op volgende onderdelen:

 1. Prospecteren (calls, mails)
 2. Inplannen (how to’s)
 3. Pitch (what)
 4. Offertes (when)
 5. Closen (how)

Eens je de theorie in je vingers hebt, word je wekelijks opgevolgd tot je solo kan vliegen.

Wat mag je verwachten van een business coach?

Je mag van een business coach verwachten dat je in contact wordt gebracht met de dingen die werken in je bedrijf, de zaken die niet werken, de zaken die je mist en de volgende stappen in de ontwikkeling van je bedrijf. Je business model wordt in kaart gebracht en uitgedaagd. Je wordt gecoacht in het aanpakken van de status quo in je bedrijf. Je zakelijke stijl en je persoonlijke stijl worden op elkaar afgestemd. Er wordt gewerkt aan je communicatiestijl, zowel voor interne- als externe communicatie.

Hoe bereid je je voor op een consultatie met een business coach?

De coach stuurt je een vragenlijst door, de vragen houden een brutaal eerlijke spiegel voor van waar je je op dit moment bevindt met je bedrijf. Dit vormt de basis van je eerste gesprek.

Van hieraf gaan we op zoek naar je doel, het missen aan informatie en competenties, om hier vervolgens krachtige acties aan te kunnen koppelen.

Business Coaching | Business Growth

Business coaching: lange termijn of korte termijn?

Idealiter werk je een jaar met een business coach. Mirakels worden niet op een maand gecreëerd. Een jaar geeft je de kans om in de diepte te kijken wat er ontbreekt in je bedrijf en om relevante correcties door te voeren.

Een coach is geen professionele tips en advies gever, een coach zorgt voor doorbraken in een niet gewenste toekomst. Het is niet omdat je de sleutel van het koninkrijk aangeboden krijgt, dat je al de koning bent. As all good things in life, it takes time.

Maistro: dat is business coaching op een ander level

Tom Saeys is business coach die een niet gewenste toekomst doorbreekt door je een brutaal eerlijke spiegel voor te houden. De ervaringen die Tom meeneemt uit zijn verleden, zorgen dat hij gepokt en gemazeld aan de start verschijnt.

Een coach kan je slechts begeleiden tot het niveau dat hij of zij zelf behaalt, dus ben je beter af met een beslagen iemand die de in’s en out’s van business zelf ervaren heeft, toch?

Must reads van business coach Tom Saeys

 • Business Model Canvas -  Alexander Osterwalder Yves Pigneur
 • Value Proposition Design - Alexander Osterwalder
 • 7 habits of Highly Effective People – Stephen R. Covey
 • Straight Line Leadership – Dusan Djukich
 • Inner Stance – Dusan Djukich
 • De Lean Start-Up – Eric Ries
 • Getting Things Done – David Allen

Tips & tricks van een business coach

 • Kom opdagen: kom op tijd op al je afspraken, indien niet, waarschuw dat je onderweg bent
 • Betaal met je aandacht: luister alsof je leven ervan af hangt, er is geen mooier compliment voor mensen dan dat je écht naar hen luistert
 • Maak je doelen groter dan jezelf
 • Wees altijd brutaal eerlijk over waar je je bevindt, maak het niet mooier dan dat het werkelijk is, maak het niet slechter dan dat het werkelijk is
 • Vecht voor je leven, maak dat je leven ertoe doet
 • Doe de sterfbed oefening op geregeld tijdstip (als je op 90-jarige terugkijkt op je leven, ben je NU dan het leven aan het leiden waarop je wil terugkijken?)

Wat andere zeggen over onze business coaching

"Tom Saeys, Performance coach – de vlag dekt hier echt wel de lading.

Het bewijs?


Op 3 jaar tijd – omzet maal twee en winst maal drie. Ik herhaal: omzet maal twee en winst maal drie. Dat zijn resultaten om u tegen te zeggen. En het is niet dat het bedrijf daarvoor zo slecht boerde, verre van.


En dat allemaal dan nog eens tegen de achtergrond van een pandemie en nog enkele andere uitdagingen. Ja, je moet het maar kunnen. Wel Tom, dankzij jou, staan we vandaag waar we staan. Op elk vlak. En ziet de toekomst er absoluut veelbelovend uit.


En als je alle mensen zoals ik voor wie je al een wereld van verschil hebt gemaakt, in een zaal zou moeten steken, dan zou deze ruimte hier veel te klein zijn.


Sommige verklaren luidkeels hoe geweldig hun werk als coach wel niet is.

Wel, Tom, jij geeft hen allemaal het nakijken & ik, ik kijk alvast reikhalzend uit naar het vervolg van het succesverhaal dat we intussen al een 3-tal jaar aan het schrijven zijn."

Yves Van Krunkelsven

over het traject High Performance Coaching

Uw browser is verouderd!

Update uw browser om de website correct weer te geven. Update uw browser nu!