Presentatietechnieken
Tips & Tricks

Presentatietechnieken

Of je nu je punt naar voor brengt, een verhaal vertelt of pitcht, alles gaat over spreken.

Waarom is presenteren een onmisbare skill?

Mensen klikken met jou aan de hand van hoe je praat. Een getrainde spreker, die weet wat hij of zij doet, creëert magie tijdens het spreken. Alleen: 56% van de mensen heeft meer schrik om te spreken voor een groep dan om te sterven. Dat is te wijten aan onze basisangsten. In de oertijd bijvoorbeeld was het niet de slimste of de beste die vooraan stond, maar wel de persoon die het beste kon communiceren. Ging die persoon dood (wat vaak gebeurde aangezien hij/zij vooraan liep), dan werd een nieuwe leider aangeduid op basis van communicatieskills.

Een andere reden hiervoor is je eerste presentatie in de lagere school. Kreeg je hier slechte punten voor? Dan is het zelfvertrouwen in deze skill al een eerste keer beschadigd. Het verstevigt de angst die er al eeuwen in zit.

Logisch dus dat zo weinig mensen zich comfortabel voelen bij het spreken voor een publiek. Maar vergis je niet. Iedereen, inclusief goede sprekers zoals Barack Obama, dient te leren presenteren. En daarmee helpt Tom je graag. Contacteer Maistro en verbeter je presentatietechnieken.

Tips & tricks voor goede presentaties

  • Eerst en vooral: vertraag. Hoe trager je spreekt, hoe duidelijker je boodschap overkomt. Pas wel op het dat het niet monotoon wordt. Dan neemt de aandachtspanne van je publiek af. Als je sneller spreekt, struikel je over je woorden en gaat je stem omhoog. Dan ontstaan er stopwoorden zoals ‘dus’, ‘eigenlijk’…
  • Houd je handen rustig. Leer hiervoor eerst spreken zonder je handen te gebruiken. Doe je presentatie opnieuw met één hand en daarna met twee handen. Voel wat je handen doen en houd ze onder controle. Steek je handen nooit in je zakken. En houd anders je duimen uit je zakken. Zet jij de eerste stappen naar succesvol presenteren? Neem dan iets in je handen. Een pen, een pointer…
  • Wees bewust van je omgeving. Leun je op een tafel? Dan wordt de tafel deel van je presentatie. Zit je op een barkruk? Dan word je groter.
  • Bereid jezelf voor. En dan bedoel ik écht voorbereiden. Blijf trainen, blijf oefenen. Haal de beste presentator in jezelf naar boven.
  • Spreek minimum 25% luider. Dan articuleer je uitdrukkelijk beter.
  • Dames mogen een hand in de zij houden. Kruis je benen niet, dan struikel je over je eigen voeten en kom je onzeker over.
  • Maak oogcontact met je doelpubliek. Maak onzichtbare lijnen in je publiek en kijk iedereen aan.
Presentatietechnieken

Je presentatie optimaal voorbereiden

Weet waarover je gaat spreken en geef voldoende informatie. Je denkt misschien dat je een open deur intrapt, maar niemand weet wat er in jouw hoofd omgaat.

Denk na over je doelgroep. Pas je presentatie erop aan. Gebruik anekdotes die bij je doelgroep passen.

Film jezelf. Zo zie je hoe je overkomt. Note: schrik niet de eerste keer. Leer ervan en begin opnieuw.

 

Soorten presentaties

Pitch

Een pitch is een korte en krachtige presentatie, meestal van 30 seconden tot 2 minuten. Je probeert een idee, product of concept overtuigend te verkopen aan een publiek, investeerders of potentiële klanten. Het draait om het beknopt en boeiend presenteren van de kernboodschap en waardepropositie.

TED-talk

Een TED-talk is een inspirerende en informatieve presentatie die meestal tussen de 5 en 18 minuten duurt. TED-talks worden gegeven over een breed scala aan onderwerpen en zijn bedoeld om ideeën te delen en het publiek te inspireren. Ze zijn vaak goed gestructureerd en bevatten persoonlijke verhalen en visuals om het publiek te boeien.

Keynote

Een keynote is een prominente en invloedrijke presentatie die meestal het hoogtepunt vormt van een evenement of conferentie. Keynote-sprekers zijn vaak experts op hun vakgebied en hebben het over trends, visie, strategieën en inspiratie. Keynotes variëren in lengte, maar zijn over het algemeen langer dan TED-talks en richten zich vaak op een specifiek publiek.

Lezing

Een lezing is een traditionele vorm van presentatie waarbij een spreker informatie en kennis deelt over een specifiek onderwerp. Lezingen variëren in lengte en diepgang, maar zijn meestal informatiever en minder interactief dan de eerder genoemde vormen. Je vindt ze vaak in academische, educatieve of professionele settings.

Voorbeelden van briljante presentaties

https://www.youtube.com/watch?v=NaaSpRMBHjg 

https://www.youtube.com/watch?v=0FB9i7P9Zs4 

https://www.youtube.com/watch?v=eIlWcH68Q2c 

https://www.youtube.com/watch?v=D1R-jKKp3NA 

Leer de magie van presenteren met Maistro

Bij Maistro volg je een training ‘public speaking’. Een hele dag lang focussen we ons samen op jouw presentatieskills. We zetten je voor de camera en laten je pitchen. We bekijken de beelden en analyseren welke zaken we moeten verbeteren.

We overlopen de do’s en don’ts van publiek spreken. We bekijken het materiaal dat je bij hebt en blijven verbeteren tot je bent waar je moet zijn. Daarna nodig ik je uit op een van mijn events en spreek je voor publiek.

Meer over onze public speaking training

Actief luisteren leren toepassen
gepubliceerd op 7 nov 2023
Uw browser is verouderd!

Update uw browser om de website correct weer te geven. Update uw browser nu!