NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)
Inzichten

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)

Wat hebben je 5 zintuigen, overlappende hersenschors en je humeur met elkaar te maken? En belangrijker nog, hoe krijg je controle over dit proces? We dompelen je onder in de wereld van NLP.

Wat is NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)?

NLP, ook wel Neuro Linguïstisch Programmeren genoemd, is een set van technieken die vorige eeuw samengebracht werden door Dr. Richard Bandler en Dr. John Grinder.

Zij brachten de krachten van Gezinstherapie van Virginia Satir (de voorloper van het systemisch werk), Gestalttherapie van Fritz Perls (voorloper van Mindfulness) en de Hypnotherapie van Milton H. Erickson onder één noemer, namelijk Neuro Linguïstisch Programmeren.

Wat is NLP niet?

Neuro Linguïstisch Programmeren krijgt af en toe af te rekenen met een esoterische of spirituele connotatie. Dat is het niet. Ook heeft de academische wereld zich lang verzet tegen het opkomend succes van NLP en werd het daarom lang gecatalogeerd als pseudo-wetenschap. Let wel, tot op heden blijft dat nog steeds zo. Op dit eigenste moment zijn er onderzoeken bezig op verschillende universiteiten om de toegevoegde waarde van NLP te onderbouwen.

NLP is ook géén tovertruc die je in staat stelt om andere mensen hun gedachten te lezen, laat staan te controleren. Neuro Linguïstisch Programmeren werkt met de basisprincipes van Milton Erickson, de grondlegger van de hypnotherapie en ook al is Dr. Bandler waarschijnlijk de beste hypnotiseur van de wereld, hypnose is een onderdeel, maar niet de enige techniek die wordt toegepast door NLP practitioners.

Neuro Linguïstisch Programmeren - NLP - Maistro

Hoe werkt NLP?

Welke stappen moet je doorlopen bij Neuro Linguïstisch Programmeren?

De eerste stap die je dient te ondernemen is op zoek gaan naar een goede opleiding. Er zijn namelijk verschillende strekkingen binnen NLP. Je hebt de opleidingen via Dr. Bandler, Dr. Grinder en Robert Dilts. Daarnaast bestaan er vele varianten van mensen die zich het domein meester maakten en er vervolgens hun eigen saus over kapten. De ene al wat exotischer dan de andere. Mijn verzoek is dat je op zoek gaat naar een trainer die de materie in eerste lijn en onder het toezicht van de internationale organisatie van NLP geeft. Zij zijn ook de enigen bij wie je het wereldwijd aanvaarde certificaat kan krijgen.

Stap 1:
NLP Practitioner: opleiding duurt 9 dagen en dompelt je onder in NLP toe te passen op jezelf

Stap 2:
NLP Master Practitioner: opleiding duurt 9 dagen en leert je aan de slag te gaan met anderen

Stap 3:
NLP Trainer: opleiding duurt 7 dagen en leert je andere mensen te trainen in de materie

 

Wil jij een opleiding volgen tot NLP trainer? Neem dan zeker een kijkje naar onze NLP trainer opleidingen.

Wat doet NLP en welk effect heeft het?

Met NLP ga je aan de slag met het in kaart brengen van je interne wereld en je interne werelddialoog (het stemmetje in je hoofd of je gedachten). Vervolgens ga je zien welke patronen (de manier waarop jij naar de wereld kijkt en hoe je wereld ervaart) werkbaar zijn voor jou en welke niet.

Vervolgens ga je leren om meer te doen van wat werkt en minder van wat niet werkt. Logisch, toch?

Het effect van het opruimen van het geruis in je hoofd en het inzicht in je eigen patronen en die van anderen rondom jou, is dat je in staat bent om je meer en langer te focussen, je angsten kan plaatsen, je zelfvertrouwen boost, je rustiger wordt en minder stress ervaart en nog zoveel meer.

Wat kan je bereiken via NLP?

Al je doelen. Of deze nu persoonlijk of werkgerelateerd zijn. We werken aan je communicatieve vaardigheden. Deze zijn verbaal, non-verbaal en para-verbaal. Eens je je daarin bekwaamd hebt, kan je dit toepassen in alle domeinen van je leven.

De NLP Business Practitioner richt zich dan weer specifiek op de zakelijke kant van NLP.

  • Hoe spreek ik met prospecten, cliënten, medewerkers?
  • Waar leg ik de focus op in presentaties?
  • Hoe klinkt je pitch in NLP taal?
  • Hoe verschijn je op netwerk events?
  • Etc.

Van waar is het principe van Neuro Linguïstisch Programmeren ontstaan?

Gregory Bateson, een Amerikaans antropoloog en de grondlegger van de logische niveau’s van het menselijke denken, bracht in de jaren ’70 van vorige eeuw Dr. Bandler en Dr. Grinder samen. Zijn vraag: hoe komt het dat sommige psychologen zo’n doorbraken veroorzaakten bij hun cliënten, maar dat hun leerlingen daar niet in slaagden.

Dr. Bandler, een logische, wiskundige denker en Dr. Grinder, een linguïst (iemand die gespecialiseerd is in taal) hebben vervolgens verschillende grote denkers gemodelleerd. Zij brachten zo in kaart dat mensen die de magie van het woord beheersen, anderen kunnen inspireren en motiveren, maar daarom niet persé hun magie kunnen doorgeven.

Vervolgens hebben beide heren het NLP model opgesteld, a.d.h.v. de 3 grote denkers, Virginia Satir, Fritz Perls en Milton H. Erickson.

De evolutie die NLP heeft doorgemaakt sinds de jaren ’70, kan je het best vergelijken met de traditionele olievlek die steeds verder uitdeint. Naast de initiële opleidingen van Dr. Bandler en Dr. Grinder, is er een legio aan toepassingen bijgekomen. NLP Coaching, NLP Business, NLP Public Speaking (vaak gebruikt door politici), NLP voor kinderen, pijnbestrijding met NLP en ga zo maar door.

Op welke principes van het brein bouwt NLP verder?

NLP gaat aan het werk met je 5 zintuigen. Die noemen we binnen NLP ook wel onze modaliteiten. Je ziet iets, je hoort iets, je ruikt iets, je proeft iets of je voelt (fysiek) iets. Vervolgens trekt ons brein dat door een filter, onze eigen filter met onze eigen aannames en oordelen die we hebben over alles en nog wat in de wereld. Dit proces leren inzien en onder controle krijgen is één van de fundamenten van NLP. Eens je de impact van je 5 zintuigen daadwerkelijk begrijpt, dan pas krijg je vat op je gevoelens en emoties.

NLP principes - Maistro

Heeft NLP een blijvende impact op je brein?

Eens de patronen duidelijk zijn, ofwel de paden die je gedachten nemen in je brein, kan je deze omkeren. Mensen stoppen met roken, mensen overwinnen hun angsten zoals hoogtevrees en claustrofobie, bouwen zelfvertrouwen en dit allemaal met een blijvende impact. Eens je ziet hoe makkelijk je brein een loopje neemt met jouw werkelijkheid, zit jij aan het stuur en niet jouw interne werelddialoog (je innerlijke stem).

De voordelen van NLP

NLP biedt niets dan voordelen. Doordat je leert welke automatisme en patronen je brein draait, zonder dat jij dat weet, kan je deze in beeld brengen en ze één voor één aanpakken.

  • NLP leert je omgaan en spelen met taal: je gaat eleganter en meer to the point spreken zodat je jouw punten makkelijker naar voren brengt
  • NLP leert je luisteren naar mensen en naar jezelf: daar waar je voorheen snel een oordeel ging vellen, ga je nu in helicopterview de situatie leren inschatten.
  • NLP leert je je mindset te beïnvloeden zodat jij zelf beslist wat voor een dag het vandaag wordt.
  • Je bent baas over je wereld en niet andersom. Als de wereld baas wordt over jou, gaan we als mensen snel in het verweer en ons achter ons innerlijke slachtoffer verbergen (wat weten zij ervan, wat heb ik misdaan, waarom overkomt mij dit weer…)

Praktijkvoorbeeld:

Je rijdt te snel over de weg en je wordt geflitst.

Nu kan je 2 keuzes maken.

Keuze 1: die ene keer dat ik te snel rijd, staan ze daar. Lap dat mij dat weer moet overkomen

Keuze 2: niet leuk, maar potje breken, is potje betalen.

 In keuze 1 is de kans reëler dat je het voorval de rest van de dag met je meeneemt en erger nog, dat het ongewild en ongemerkt je dag gaat beïnvloeden. Je bent slachtoffer van je eigen gevoelens of emoties.

Is Neuro Linguïstisch Programmeren gevaarlijk?

Neen. Aangezien we aan de slag gaan met jouw eigen normen en waarden is het niet mogelijk om schade aan te richten. In principe is het als paardrijden, het paard kan je van zijn rug gooien, maar eens het dier doorheeft dat de ruiter de rust heeft teruggevonden, komt het paard vanzelf terug.

Zo ook met je brein. We leren je eerst de inzichten, daarmee ga je (minstens) 12 maanden aan de slag. In 2 maandelijkse intervisies scherpen we je kennen en kunnen verder aan. NLP is niet gevaarlijk. De kracht van suggestie is niet te onderschatten. Maar ook niet te overschatten.

Er zijn geen gevaren verbonden aan NLP indien je werkt met een welopgeleide NLP trainer/NLP coach.

Wat kan er gebeuren indien je dit niet doet

●       Je bereikt je doelen trager of zelfs niet

●       Je gaat mensen manipuleren ipv helpen

●       Je gaat een pseudo therapeut worden en mensen ongewild in contact brengen met hun verleden

Vergis je niet, NLP is een set van vaardigheden die je aanleert, geen magisch toverkunstje dat je ineens van al je problemen en uitdagingen verlost.

Vaardigheden dien je te trainen en zoals grootmeester Bruce Lee ooit zei: je dient 10 000 uren te trainen om écht goed te worden in eender wat je doet.

Hoe pas je NLP toe?

Wat moet je doen?

Eerst en vooral een goede opleiding volgen. Boeken lezen en informatie vergaren is allemaal goed, maar het houdt ons tegen om de kennis daadwerkelijk om te zetten. Het houdt ons voornamelijk in de wereld van het ‘weten’ ipv de wereld van ‘toepassen’.

Uitspraken als ‘ja hoor, dat ken ik’ en ‘ja ja, dat weet ik al’ of  ‘ik heb dat eens ergens gelezen’ duiden op de wereld van het ‘weten’.

De spelregels van NLP

Het is super belangrijk dat je nooit ongewild mensen gaat helpen en inzichten verschaffen waar ze niet om vragen of op zitten te wachten. In NLP gebruiken we de uitdrukking ‘don’t become the asshole’, specifiek om je eraan te herinneren dat mensen je maar een nitwit vinden als je ongevraagd te werk gaat.

Respecteer te allen tijde de grenzen die aangegeven worden door je toehoorder, eens je deze overschrijdt, verlies je zijn of haar aandacht voor altijd.

We zijn geen therapeuten of psychologen, ga geen diagnoses stellen.

NLP bevindt zich in de wereld van ‘doen’ en ervaring, niet in de wereld van ‘weten’

NLP leren toepassen

Voorbeeld:

Ik behandelde ooit een cliënt die bang was voor muizen. NLP bracht de cliënt in contact met basis van de angst zonder één keer te vragen naar de inhoud. We zoeken context, geen inhoud.

De cliënt doet het werk in zijn of haar hoofd, de NLP-er begeleidt en faciliteert. Je leert dit eerst op jezelf toepassen, daarna pas op anderen.

Eens de cliënt zich bewust was van de oorsprong van de angst en de waarde die eraan gegeven werd, maakt het brein zelf een nieuw, werkbaar pad in het brein en ziet het het irreële ervan in.

Alle angsten zijn irreëel. Mensen worden aangeboren met 2 basisangsten, de angst om omver te vallen en angst voor harde geluiden. Alle andere angsten zijn terug naar deze 2 te herleiden en belangrijker nog, door onszelf en onze omgeving ontwikkeld. Als je bijvoorbeeld als kind ooit zag dat je moeder bang was voor muizen, bestaat er een grote kans dat jij dat ook bent. Eens je inziet hoe onnodig dat is, zie je ook in dat angsten een irreëel bijproduct is van ons brein, onze gevoelen en emoties.

Wanneer kan je NLP gebruiken?

NLP is niet iets wat je gebruikt, het is iets wat je doet. NLP is een manier van leven. Eens je de basis van NLP begrijpt en de grondbeginselen begint toe te passen, vertrekt je reis.

  • Ik gebruik NLP in vorm van communicatie bij cliënten, prospectie en bij mijn familie en vrienden om mijn relaties authentiek te onderhouden.
  • Ik gebruik NLP op de werkvloer om mijn cliënten zo snel mogelijk van A naar B te begeleiden door hen in contact te brengen met onwerkbare patronen en irreële angsten.
  • Ik gebruik NLP om mijn eigen interne wereld en bijbehorende emoties in kaart te brengen.
  • Ik gebruik NLP strategieën om beslissingen te maken, oordelen en aannames te filteren en mijn eigen aandeel in mijn relaties in kaart te brengen.

Bij welke problemen kan NLP helpen?

NLP biedt ondersteuning bij verschillende problemen zoals:

  • Een gebrek aan zelfvertrouwen
  • Laag zelfbeeld
  • Angsten (claustrofobie, hoogtevrees, angst van spinnen)
  • Verslavingen (roken, alcohol, drugs)
  • Angst voor publiek spreken (voor groep en 1 op 1)
  • Procrastinatie (uitstelgedrag)
  • Concentratieproblemen
  • Leermoeilijkheden
  • En nog veel meer!

Wat kan je doen met NLP?

NLP helpt je om eerst persoonlijke belemmeringen in kaart te brengen en op te lossen. Aan de hand van je ervaringen met de technieken, ga je jezelf in staat stellen om alledaagse situaties te assessen (naar waarde schatten) en deze vervolgens op een efficiënte manier op te lossen.

Je gebruikt het in gesprekken met je kinderen, je wederhelft, je familie, je vrienden, je medewerkers en je cliënten.

Tijdens de opleidingen zien we keer op keer mensen transformeren van oude gewoontes en gedragingen naar nieuwe inzichten en nieuwe gewoontes. Ze verbazen zichzelf van het gemak waarmee dit proces plaatsvindt. Daar waar verandering plaatsvindt in het ‘gedrag’ van mensen, vindt transformatie plaats in het ‘zijn’ van mensen.

Praktische toepassing:

NLP zit in je spreken.

Ik gaf enkele jaren geleden een opleiding in een bedrijf over communicatie op de werkvloer. Tijdens de toelichting dat iedereen aan tafel met een andere woordenboek zit in zijn of haar hoofd, vertel ik het verhaal van mijn hond. Bij het woord ‘hond’ zie ik iemand letterlijk achteruit deinzen. Ik zie dat en benoem onmiddellijk ‘en u heeft bang van een hond, nietwaar?’. Zij schrok van mijn ad rem reactie en zei ja en dat ze daar al 30 jaar mee worstelde.

De rest van het team was hiervan op de hoogte. Vervolgens heb ik gevraagd of ze tijdens de lunch pauze een kwartiertje tijd had voor me. Tijdens dit kwartier heb ik een babbeltje gedaan met haar, of dat was toch haar interpretatie van de technieken die toepaste.

Na de lunch ben ik buiten gegaan, op zoek naar een hond(je). Heb eigenaar en dier mee naar binnen gepakt en de dame in kwestie heeft toen voor het eerst in haar leven een hond aangeraakt. Een openbaring voor haar en magie voor de rest van het team dat het tafereel vol ongeloof aanschouwde. Grappige anekdote, telkens ik het gebouw binnenstap, kondigen ze aan dat de tovenaar is gearriveerd.

De onderdelen van NLP

Bij deze enkele van de onderdelen van een NLP opleiding:

  • Inzicht in je brein
  • Wat is perceptie?
  • Wat zijn assumpties?
  • Hoe beïnvloeden deze ons denken?
  • Wat is taal?
  • Wat is communicatie?
  • Verbaal, non-verbaal, para-verbaal
  • 5 modaliteiten en sub-modaliteiten
  • Verschillende technieken
  • Eye accessing cues
  • Modelleren van gedrag
  • Persuasion engineering
  • Het beïnvloeden van innerlijke statussen
  • Ankers zetten en verankeren van goede gevoelens
  • Het Metamodel
  • Het Miltonmodel
  • Upchuncken en downchuncken
  • Taalpatronen herkennen en toepassen
  • Spreken en stemgebruik
  • TOTE model
  • Structuur en strategie
  • Tijdlijnen
  • Future pacing

Meer leren over NLP?

Uit eigen expertise en ervaring raden we je de volgende boeken over NLP aan:

  • NLP for dummies – Romilla Ready
  • Mijn stem gaat met je mee – Milton H. Erickson
  • Breintraining - Joost Van der Ley
  • De betovering van taal – Richard Bandler en John Grinder
  • Het hart van NLP – John Grinder
  • Je ongekende vermogens – Tony Robbins
  • Frogs into princes – Richard Bandler
  • Thinking on purpose – Richard Bandler
  • Persuasion engineering – Richard Bandler
  • Modeling with NLP – Robert Dilts
  • Verander je overtuigingen – Robert Dilts

Opleiding NLP practitioner

Wil je snel en efficiënt leren communiceren om zowel op persoonlijk als professioneel vlak je doelen te bereiken?
Dan is de NLP Practitioner opleiding jouw beginpunt!
Je krijgt in 6 dagen alle handvaten die je nodig hebt om communicatiepatronen te herkennen en zelf toe te passen.
Leer de geheimen van verbale, non-verbale en para-verbale communicatie.

"Brains aren't designed to get results; they go in directions. If you know how the brain
works you can set your own directions. If you don't, then someone else will."
Dr. Richard Bandler

Neuro Linguïstisch Programmeren: FAQ

Werkt NLP echt?

NLP is een set van technieken die je toelaten om je communicatievaardigheden aan te scherpen en je interne werelddialoog onder controle te krijgen. Éénieder die daar in slaagt, zal je bevestigen dat NLP werkt.

Is NLP gebaseerd op onderzoek?

NLP is een combinatie van de onderzoeken van Erickson, Satir en Perls. Deze 3 samen vormen de basis voor wat Bandler en Grinder NLP genoemd hebben. Verder zijn er verschillende afzonderlijke wetenschappelijke studies terug te vinden online waarbij de toegevoegde waarde van NLP in de vakgebieden rond angsten en fobieën, het aanleren van taal en het verbeteren van je relaties onderstreept wordt.

Waarom is NLP omstreden?

De wildste verhalen doen de ronde over het ontstaan van NLP en over Richard Bandler. Ook was er in de jaren 90 veel tegenkanting vanuit de professionele sector, met name de psychotherapeuten die NLP afdeden als een techniek die bedacht was door een hoop hippies om zo hun werk te stelen.

Doordat NLP niet vanaf het begin een trademark was, waren er velen die zich geroepen voelden om hun eigen versie van NLP te maken, gebaseerd op hun eigen ervaringen. Dit leidde tot een wildgroei van coaches, die in vele gevallen charlatans bleken te zijn.

Train met een gecertificeerde trainer en krijg het officiële diploma, dan weet je dat je een goede opleiding geniet.

Kan je NLP op jezelf toepassen?

Je begint met NLP op jezelf toe te passen. NLP is een set technieken die je in staat stelt om je eigen interne werelddialoog en je emoties in kaart te brengen zodat je meer impact maakt op jezelf en je omgeving. Met andere woorden, als je het niet op jezelf toepast, zal je het nooit leren en nooit effectief kunnen toepassen in andere situaties

Is NLP makkelijk te leren?

NLP is makkelijk te leren indien je traint met een gecertificieerde trainer. Een trainer die zijn opleiding genoot bij Pure NLP (Bandler/LaValle)

Zij zijn onderlegd in de methodologie die door de bedenker hemzelf (Bandler) wordt aangeleerd.

 

Tom Saeys - NLP coach en trainer

Over Tom Saeys

NLP coach en trainer

Na een boeiende internationale carrière in de entertainmentwereld was Tom Saeys zelf jarenlang dé hoofdact op het podium. Een maestro in het begeesteren en lezen van een publiek. Geboeid door de kracht van non-verbale communicatie. Tom verdiepte zich in NLP (master practitioner en train-the-trainer) en trainde met verschillende NLP trainers in binnen- en buitenland, waaronder met Richard Bandler zelf. Ondertussen helpt, traint en coacht hij 10 jaar ondernemers en iedereen die NLP wil leren.

Denk bijvoorbeeld aan High Performance Coaching, waarin NLP een belangrijke rol speelt.

gepubliceerd op 14 sep 2022
Uw browser is verouderd!

Update uw browser om de website correct weer te geven. Update uw browser nu!