Leiderschapsstijlen
Inzichten

Leiderschapsstijlen

Waarom is ‘goed’ leiderschap van cruciaal belang?

Mensen zijn groepsdieren en groepen hebben nood aan leiders. Leiders stellen doelen op, nemen beslissingen en motiveren hun volgers. Ze spelen een cruciale rol in de communicatie en conflictbeheersing binnen de groep. Een goede leider met de juiste leiderschapsstijl is dan ook essentieel voor de groep om haar doelen te bereiken.

Wat doet een goede leider?

Een goede leider houdt al zijn pionnen in het oog en is zelf één van die pionnen. Hij zet zichzelf er niet boven, maar is deel van het team en staat ertussen. Dat doet een goede leider door soms streng en rechtvaardig te zijn, maar anderzijds ook mensen mee te nemen in zijn verhaal. Hij laat zien waar iemand tegenaan loopt indien ze iets wel of niet doen.

Ben jij een goede leider, met de juiste leiderschapsstijl? Of wil je je doelen sneller bereiken en alles uit je onderneming halen? Contacteer Tom voor coaching op maat, zoals leiderschapscoaching.

Verschillende soorten leiderschap

Hét juiste leiderschap bestaat niet. Er zijn verschillende soorten. Welke leiderschapsstijl past het best bij jou? Ontdek ze hieronder.

Presentatietechnieken

Empathisch leiderschap

Bij empathisch leiderschap kijk je vanuit je inlevingsvermogen naar wat zich afspeelt. En nog belangrijker: je kijkt door de bril van de personen die je leidt. Je analyseert wat elke pion graag doet. Je delegeert niet enkel de taken waar jij vanaf wilt. Je houdt altijd rekening met de mens aan de overkant van de tafel, altijd. Je spiegelt je naar hun noden.

Het resultaat? Jouw werknemers gaan zich ook spiegelen aan jouw situatie.

Écht luisteren en je empathisch opstellen lijkt vanzelfsprekend, maar weinig leiders doen het echt. Ze denken dat ze het doen, tot een business coach hen een spiegel voorhoudt.

Luisteren naar wat er aan de andere kant speelt. Je eigen (voor)oordelen aan de kant schuiven. Dat is empathisch leiderschap.

Situationeel leiderschap

Bij situationeel leiderschap maakt de situatie de leider. Denk aan de navy seals. Ze komen altijd binnen in een vijfhoek en hebben een ‘captain’. Iedere persoon heeft een hoek van de kamer. De persoon die aan de deur staat, pakt het leiderschap. Er is een vaste leider, maar ‘the best chosen for the task’ neemt op het moment van actie het leiderschap op zich.

Gedeeld leiderschap

Iedereen deelt de verantwoordelijkheden. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, dat belangrijker is dan hun eigen doelen. Je spreekt allemaal in dezelfde stem.

Bijvoorbeeld: wie er ook naar een netwerkevent gaat, iedereen vertelt hetzelfde verhaal en draagt het op dezelfde manier.

Welke leiderschapsstijl past bij mij?

Een goede leider zijn, is niet afhankelijk van de leiderschapsstijl die je kiest. De beste leider is degene die van zichzelf weet wat zijn tekortkomingen zijn en waar hij zich in dient te verstevigen.

Zo heeft een rood-geel karakter een groen-geel karakter nodig aan zijn zijde ter ondersteuning. Met de juiste mensen samenwerken die jou aanvullen, daar begint goed leiderschap.

Belangrijk: vergis je niet. Voor elke vorm van leiderschap heb je iemand nodig die in dat type leiderschap excelleert. Iemand die de leiding in het leiderschap neemt. Er is ook geen ‘juiste’ manier om te leiden. Er is geen ‘juiste’ persoon die specifiek moet aangewezen worden als leider. Het draait om de juiste persoon, op de juiste plaats, op het juiste moment die het leiderschap op zich neemt.

Optimaliseer jouw leiderschapsstijl met Maistro

Bereik je doelen sneller met een performance coach

Als ondernemer wil je zo snel en efficiënt mogelijk van punt A naar punt B, toch?

Performance coaching brengt je in contact met je blinde vlekken. Met andere woorden: de dingen die je tot nu toe niet zag.

Mensen spreken en leven in en met patronen. Hoe sneller je de patronen detecteert die jou tegenhouden in je leven, hoe sneller je naar je vooropgestelde doel beweegt. Hoe sneller jij de beste leider voor jouw team wordt.

Meer over performance coaching

Haal alles uit je onderneming met business coaching

Je stapt naar een business coach indien je bereid bent om het werk te doen. Wat bedoelen we hier concreet mee:

·       Je leidt zelf en beweegt dus vooruit

·       Je geraakt er zelf ook, maar wil de boel versnellen

·       Je bent bereid om brutaal eerlijk naar jezelf te kijken

·       Je bent bereid om brutaal eerlijk naar je business model te kijken

Je maakt het commitment om samen met de coach 100% all-in te gaan. Je kiest ervoor om niet het slachtoffer te worden van de omstandigheden, maar wel de wereld rondom jou te veroorzaken.

Meer over business coaching

Actief luisteren leren toepassen

gepubliceerd op 21 dec 2023
Uw browser is verouderd!

Update uw browser om de website correct weer te geven. Update uw browser nu!