Ben jij een verhalenverteller of eerder een praatjesmaker?
Inzichten

Ben jij een verhalenverteller of eerder een praatjesmaker?

Ben jij een verhalenverteller of eerder een praatjesmaker?

Dat is één van mijn vragen tijdens een intakegesprek. Het duidt meteen aan waar ik voor sta en wat ik van je verwacht.

Ben jij een verhalenverteller of eerder een praatjesmaker?

Dat is één van mijn vragen tijdens een intakegesprek. Het duidt meteen aan waar ik voor sta en wat ik van je verwacht.

 

“Sorry seems to be the hardest word”, zingt Sir Elton John.

Behalve dan in onze taal. Sorry blijkt één van onze meest gebruikte woorden.

Sorry dat ik te laat ben, sorry dat ik nog niet opgeleverd heb, sorry voor… noem maar op.

En na de sorry volgt er steevast een uitleg, een praatje.

Een praatje waarom je te laat bent; file, de kinderen, de…

Een praatje waarom je nog niet opgeleverd hebt; file, de kinderen, de…

Ik was lang de ultieme praatjesmaker. Ik was namelijk artiest en vond het gepermitteerd dat ik te laat kwam, ik verzon als improvisator altijd de perfecte smoes, ik had het allemaal onder controle. Ik dacht dat ik er steeds weer mee wegkwam. Tot het moment dat ik een Nederlander tegenkwam die me lik op stuk gaf en zei dat hij me niet geloofde.

Mijn waterdichte strategie liet me in de steek!

Bleek dat ik heel wat klanten was verloren met mijn strategie en, wat nog erger is, mijn geloofwaardigheid. Ik mocht de strafste gast van het heelal zijn in wat ik deed, de klanten kozen steevast voor collega’s, waar ze wel konden op vertrouwen.

 

Met de jaren kwam de ervaring en met de ervaring de wetenschap dat een praatjesmaker integriteit mist.

En mensen, ook al zeggen ze het niet, weten dat.

De ommekeer kwam toen ik besliste om elke afspraak die ik maak, na te komen. Dat betekent, niet klakkeloos zwakke beloftes maken die je toch niet nakomt, geen excuses verzinnen om je ergens uit te lullen en vooral, eerlijk en trouw zijn aan jezelf, want als jij jezelf niet kan vertrouwen, waarom zouden jouw klanten dat dan wel doen?

 

Nu verontschuldig ik me enkel nog voor de zaken waar ik me oprecht wens voor te verontschuldigen. Ik heb ‘sorry’ uit mijn woordenboek geschrapt en ben geëvolueerd naar een verhalenverteller. Ik vertel verhalen die jou inzichten verschaffen en aanzetten tot actie. En ik ben degene die je telkens weer attent maakt op de uitvluchten en smoezen die jij verzint. ;)

gepubliceerd op 14 aug 2020
Uw browser is verouderd!

Update uw browser om de website correct weer te geven. Update uw browser nu!