Column #6 | Maistro
Als ondernemer werk je iedere dag keihard om je doelen te behalen. Je bent continu druk bezig met het coachen van je team, het voeren van gesprekken en andere ogenschijnlijk belangrijke acties. Toch merk je dat het resultaat uitblijft. “Ik doe er alles aan om mijn doel te bereiken”, is dan een veelgehoorde uitspraak.
Woorden vs. Daden
Zodra je dieper induikt op dit fenomeen, zul je al snel opmerken dat een dergelijke uitspraak totale onzin is. De reden dat ik dit zeg, is te vinden in het woord ‘alles’. De feitelijke definitie van ‘alles’ is ‘al het mogelijke, de gehele verzameling of hoeveelheid zonder uitzondering’. Een paar scherpe vragen zijn vaak genoeg om deze uitspraak te ontkrachten.
Zeggen dat je ‘alles eraan gedaan hebt’ en er daadwerkelijk alles aan gedaan hebben, zijn twee hele verschillende dingen. Doordat je iets uitspreekt, denk je dat je het leeft. In de praktijk blijkt vaak dat wat je uitspreekt te gaan doen niet gelijk is aan wat je feitelijk doet. Indien wij coaches dit signaleren, noemen wij dit een ‘conflicterende observatie’. Je zegt het één, maar doet het ander.
Nauwgezette observatie
Waar ik in mijn columns vaak spreek over het stellen van vragen en hoe mij dit helpt mijn coachees te doorgronden, ligt het observeren van de antwoorden die ik krijg vaak ten grondslag aan deze vraagstelling. Het stellen van vragen en het observeren van de antwoorden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder een nauwgezette observatie is het onmogelijk een scherpe vraag te stellen en een blinde vlek bloot te leggen.
Door het delen van mijn observatie geef ik mijn coachees de kans de voor hun blinde vlek te zien. Ik breng je als het ware in contact met je gedachten en handelen die ogenschijnlijk met elkaar in conflict zijn.
Maar waarom vertonen we dergelijk gedrag? Dit komt voort uit het feit dat wij mensen
geneigd zijn er goed uit te willen zien. Door te zeggen dat we al het mogelijke ondernomen hebben om te krijgen wat we uitgesproken hebben, proberen we het ongemak dat we ervaren door het niet behalen van onze doelstellingen weg te nemen.
Ik ben wie ik ben
We laten ons weerhouden door het feit dat we ‘niet weten wat we moeten doen’ en verschuilen ons achter angsten en onzekerheden. We vertellen onszelf dat deze gedachten onze identiteit vormen. De uitspraak: “Ik ben wie ik ben”, heb je vast al eens gehoord.
De uitspraken “Ik heb er alles aan gedaan” en “Ik ben wie ik ben” zijn met stipt de woorden die een bedrijf het meeste geld kosten. Als je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je wat je al die tijd al had. Zonder het te weten, steven je af op een voorgeprogrammeerde toekomst vol niet gerealiseerde doelen en dromen. Ik denk dat ik hiermee onbewust het onderwerp van de nieuwe column van volgende maand al te pakken heb!