Goede communicatie is een basisrecht, toch?
Onder dit credo vang ik graag op regelmatig tijdstip deze reeks woorden aan.
Vandaag beweer ik:
Communicatie = hecht belang aan je woorden
Communicatie = hecht belang aan je woorden
Volgens verschillende modellen van impact die overal ter wereld worden gebruikt, blijkt dat slechts 7% van je communicatie komt vanuit de woorden die je gebruikt. Belangrijk is dus om zo snel mogelijk je woorden tot een verstaanbaar geheel te maken voor je toehoorders.
Een goede spreker is baas over de conversatie, daarmee bedoel ik, hij of zij bepaalt de agenda. Is er tijd voor smalltalk? Moet er actie ondernomen worden? Enzoverder. Dus als je baas wil blijven over het gesprek, kan je je best goed voorbereiden en al enkele ‘wat als’ scenario’s voor je geest afdraaien, zodat je brein weet wat te doen als blijkt dat je tegenover een geoefend oor zit.
We communiceren veelal op de manier waarop wij denken dat dat van ons verwacht wordt. Onze perceptie van wat we denken van wat de wereld van ons verlangt. Je communiceert zo, dikwijls ongewild, over je eigen interne verlangens en angsten zonder je het zelf beseft. Weet dat een goede luisteraar je hier genadeloos op pakt. En dat een goede manipulator je ermee op sleeptouw neemt om zo zijn of haar eigen agenda op te leggen.
Vraag je je soms af hoe het komt dat een gesprek niet verliep zoals jij je je het had voorgesteld? Nam je toehoorder je mee op een rollercoaster waar je geen controle meer overkreeg? Werd je overvallen door de assertiviteit van je gesprekspartner? Had je een andere uitkomst voor ogen?
Dan is een goede NLP training iets voor jou! Je leert luisteren naar de woorden die niet gezegd worden en je leert communiceren met 100% van je impact.
Wat kan je doen?
1. Neem de tijd om je degelijk voor te bereiden
2. Gebruik de Master Yoda (Star Wars) techniek: do or do not, there is no try: spreken je woorden daadkracht uit? Of draai je teveel rond de pot?
3. Gebruik geen woorden die je boodschap ondermijnen. We zouden, eventueel kunnen we, misschien, proberen, …
4. Spreek langzaam zodat je elk woord hoort dat uit je mond komt, het stelt je in staat om al je woorden te monitoren, je stopwoorden (euh, eigenlijk,…) verdwijnen én je toehoorder gaat je boodschap makkelijker/beter begrijpen
Be safe en have fun!